Javascript staat uit. Voor een optimale werking moet Javascript worden ingeschakeld.

 
Blogdetails
Alle titels zijn ook als ebook bij de bibliotheek te leen: Klik hier

Datum: 7-09-2015    De macht van de grote winkels die wij zelf aan hen hebben gegeven
 Mijn lezers kennen mijn aversie tegen grote organisaties. Hoe groter hoe meer macht en manipulatiiemogelijkheden. Mensen gaan daar vroeg of laat gebruik van maken.
Een kijkje in de keuken:
De prijs van een boek wordt door de uitgever in overleg met de schrijver (althans bij mij) vastgesteld. In Nederland geldt de wet op de boekenprijs. Een winkel mag daardoor niet onder de prijs gaan zitten.
Daarnaast bepaalt de uitgever ook de marge die de detailhandel gaat opstrijken. Er blijft uiteindelijk voor de auteur bitter weinig over, omdat ook Rutte & Co er op meerdere manieren veel van afromen, maar dat terzijde.
Een club als Bol.com (je weet wel van dat vriendelijke bolle blauwe mannetje) vindt echter dat zij als enige meer moeten hebben. Natuurlijk om nog groter te worden.
Daarom sluiten zij (wurg)contracten af met de uitgevers, zodat zij exclusief een grotere marge ontvangen dan eerder was vastgesteld. Dus een boek verkocht bij Bol is even duur als bij anderen, maar Bol krijgt er nog meer voor en de auteur nog minder.
Dat is te voorkomen door de boeken op een andere manier aan te bieden. Het gaat te ver om dat gedetailleerd uit te leggen. Deze weg heeft mijn uitgever bewandeld.
Reactie van Bol: De fysieke boeken van mijn uitgever zijn idioot in prijs verhoogd, zo hoog dat het niet meer aantrekkelijk is voor de consument om het te kopen.
Reactie van mijn uitgever: Klacht ingediend bij het Commissariaat van de Media.
Reactie van mij: Denk na over dit soort praktijken. Als je een fysiek boek van mij wilt kopen, koop dan zeker niet bij Bol, maar neem een andere verkoper, of beter nog een boekhandel.
Nog beter: bestel het bij mij. Je krijgt het dan ook nog eens gesigneerd.
----------
 
 
9-09-2015, reactie van Mijzelf
Inmiddels is alles bij BOL weer zoals het was. Geen idee hoe dat is gekomen, maar de acties van mijn uitgever hebben er zeker toe bijgedragen.
 ----------
     << Terug >>

- Websitebouw: Aad Vlag -