Het begin

Mijn leven kenmerkt zich door een grote mate van chaotisme... daar is het allemaal mee begonnen.
Ik volgde vaak allerlei hersenspinsels, niet gehinderd door planning en controle zo vind ik zelf.

 

Waarom word je dan schrijver? Over het algemeen zijn dat controlefreaks die hun zelf geschapen wereldje volledig in eigen hand willen houden. Al vroeg leerde ik dat de pen voor mij de reddende tunnel voor mijn overmaat van emoties is, anders heb ik het gevoel dat ik als het ware overloop. Na ternauwernood een vreselijk verkeersongeluk te hebben overleefd besloot ik in de toekomst enkel nog maar die dingen te gaan doen die ik echt wilde.

 


Maar ja, een boek schrijven, daar kreeg ik toch wel klotsende oksels van. Zou ik dat kunnen? Zoals zoveel schrijvers voel ik mij erg onzeker, zeker naarmate de voltooiing van het meesterwerk nadert en de criticasters er vervolgens hun mening over gaan geven. Dus mijn eerste boek was een kwestie van uitstellen tot het moment nadert dat je niet meer serieus genomen wordt.


Ondanks het feit dat je veel geschreven hebt staat die vreselijke cursor continue naar je te knipperen. Tja, een goed lopend en leesbaar verhaal van een paar honderd pagina’s produceren, dat was andere koek. Ik ben toen maar gewoon begonnen zonder plan, maar wel met een vaag plot in mijn hoofd. Ik denk dat ieders eerste boek voor een groot deel autobiografisch is. Niet zozeer het verhaal zelf, maar uitgesproken gedachten, meningen en dialogen zijn alsof ik zelf in mijn debuutroman (Zwarte Lust, 2009) rondloop. Een zwaar controversieel thema zorgde voor vele rode oortjes bij mijn eerste lezers, meningen over mij werden bijgesteld, kortom ik was begonnen en voelde mij heerlijk!


Nadat ik het wereldje van uitgevers een beetje ging begrijpen besloot ik mijn volgende thriller zelf uit te geven. In 2010 zag mijn tweede boek, Het Concilie van Zeven, het levenslicht. Ik ben hier zeer blij mee, de reacties zijn overweldigend. Los gekomen van de eerste perikelen voelde ik me een beetje bevrijd en heb nu mijn methode en weg bij het schrijven gevonden.
Vanaf mijn derde boek worden mijn manuscripten tot volle tevredenheid uitgegeven door uitgeverij Clustereffect uit Prinsenbeek