Het schrijfproces

De methode van schrijven en het proces bij het tot stand komen van het manuscript is bij iedere schrijver anders. Het is iets wat groeit tijdens mijn ontwikkeling als auteur.
Als ik nu mijn eerste boeken lees, dan denk ik vaak aan de totstandkoming daarvan. Je raakt in het begin regelmatig de weg kwijt, omdat er nog geen ervaring is. Dat kan leiden tot plotfouten, iets wat ik verafschuw.
Iedere schrijver maakt fouten, zowel taaltechnisch als fouten die het plot volledig ongeloofwaardig maken. Een simpel voorbeeld:
Piet vraagt aan Jan of hij op zijn verjaardag volgende week wil komen. Later in het verhaal wordt dan geschreven - Een maand later bij de verjaardag van Piet... - Dit is nog een eenvoudig voorbeeld, maar als lezer kan het een enorme afknapper zijn.

Dan het schrijven zelf. Ik schrijf nooit op vaste tijden, of op vaste dagen in de week. Ik denk lang over een plot na, soms zelfs langer dan een half jaar. Het verhaal zit dan zo in mijn hoofd dat ik de protagonisten niet alleen kan horen en zien in mijn verbeelding, maar ik heb het gevoel dat ik ze soms zelfs kan ruiken.
Het hangt dan ook een beetje van mijn bui af hoe het verhaal in detail gaat lopen. Omdat ik echter het plot muurvast in mijn hoofd heb, kom ik altijd weer terug op de standaard rode draad.
Ik durf dan ook met een gerust hart te verklaren dat ik niet bang ben voor een writer's block, maar wel voor een plotblock. Hier kan ik echter goed mee omgaan.
Veel steun heb ik van lezers die mij regelmatig een mail sturen wat hen opvalt bij het lezen van het verhaal en ook vaak suggesties doen. Ik ben daar erg blij mee.